Pensionister Arrangementer

Besøg i Brede

Pensionisterne bredte sig i Brede.

Fordelt over 3 milde majdage bevægede 75 arbejdsfri kolleger fra kreds 21 sig let og elegant rundt i industriens vugge i Brede, hvor vi fik en spændende rundvisning. Mølleåen formår at sætte hjulene i gang, og det førte i sin tid til kobberpladearbejde til Københavns tage og sidenhen til klædefabrik i 1832. På et tidspunkt var stedet Danmarks største kvindearbejdsplads.

Diverse industrifyrster så et oplagt gevinstformål i at anlægge dette industrianlæg i den sunde natur uden for den stinkende hovedstad, og det førte så til en lille industriby, der på et tidspunkt rummede 1000 arbejdere. Uret i tårnet stod på 7 minutter i syv, og det betød, at man startede klokken 7 om morgenen og sluttede klokken 7 om aftenen!!! Der blev bygget skole, spisested og badested for arbejderne. Men med til historien hører, at da arbejderne krævede toiletter med skyl, stoppede festen. En læge førte sagen helt til Højesteret, hvor arbejderne vandt. Sidenhen hilste industrimagnaten ikke på arbejdernes læge!!!

Og så tilbage til nutiden, hvor fredagsrundvisningen startede med et chok: En ansat parkerede sin BMW lige ved, og da han steg ud, opstod der en solid brand i automobilets motorrum. Brandbiler, politi med videre kom farende – på et tidspunkt afspærret af det lokale tog.

En spændende optakt til dagen. Kollegerne af moden alder var ikke specielt nemme at få med på rundvisningen – dette drama fik sin tid.

Dagen sluttede med en suveræn frokost i stedets smukke Spisehus.

Brede er et besøg værd !!!

Finn Gunst

11. maj 2012