Pensionister Arrangementer

2015 Efterårsudflugter

Fraktion 4 er til kunst og politi-nostalgi.

Det ene tilbud med en rundvisning til kunstsamlingen i Lærerstandens Brandforsikrings smukke gamle domicil i Kompagnistræde blev valgt af 30 medlemmer. Alene det smukke gamle hus – 'Kompagnihuset', der er fra 1447 blev beundret af flokken, der også selv er oppe i årene...

I vedtægterne fra 1880 står der, at LB skal påtage sig et kulturelt ansvar, da lærerarbejde og kultur hænger uløseligt sammen. Måtte dette fortsat blive bemærket !!! Gennem 129 år har LB således opbygget en enestående samling primært med danske kunstnere. Mangfoldigheden i malerier og skulpturer er total, og vidner om at der mellem mennesker er plads til udfoldelse, diversitet og til at tænke anderledes på nye måder – noget der ikke mindst i kreds 21 er på dagsordenen !!!

Den efterfølgende middag på restaurant Puk fik sat den fine kulturoplevelse på plads.

Finn Gunst

 

Et andet tilbud var en rundvisning på Politigården. Her fik vi aftalt rundvisning af 60 personer fordelt på to hold. På en 2 timers seance fik vi en del detaljer om dette imponerende nyklassicistiske bygningsværk med Hack Kampmann som hovedarkitekt. Byggeriet foregik i 1918 til 1924 og er grundigt piloteret – 3800 stk. blev det til. Et formidabelt bygningsværk inspireret af sydeuropæisk renæssance – med markante træk af romersk kunsthåndværk og moderne art deco. Facaden udadtil skulle fremstå hårdt og afvisende over for omgivelserne – derfor åbnes alle vinduer også indad for ikke at bryde facaden.

Oppe i etagerne oplevede forsamlingen den lange forhal til politidirektørens kontor udformet som en spansk klostergang med det svastikamønstrede terrazzogulv i forhallen. Ved indgangen til forkontoret prydes døren af en kæmpemæssig muslingeskal i grøn marmor. Muslingeskallen skal symbolisere ubøjeligheden. Portrætterne af ubøjelige fhv. politidirektører fyldte væggene – også Hanne Bech Hansen med sit ubøjelige 'Perker/Perle'....

Ubøjeligheden prægede også 19. september 1944 ved aktionerne mod det danske politi. Politigården blev besat af ledende tyskere, der beundrede dette hus. Ubøjelige danske overløbere fik dermed husly, da de efterhånden havde svært ved at bo ude i byen.

Det var en stærk oplevelse at stå foran kontoret, der dengang var beboet af den danske ubøjelige gestapomand Ib Birkedal Hansen. (Læs evt. ”Birkedal – en torturbøddel og hans kvinder” af Peter Øvig Knudsen) . Han torturerede danske modstandsfolk i hobetal.

”Hvis vægge kunne skrige – så ville de skrige i en utålelig decibel” fortalte en af rundviserne, Ronald Outzen, hvis viden forekom legendarisk, præget af mange stænk alvor men også et strejf af humor.

Aftensmaden blev indtaget i Rio Bravo lige ved. Stedet har også en historie om et blåt politisk forlig i sin tid. Men sulten og tørsten i gruppen bar over med den detalje....

Finn Gunst

 

Dscn6857

Dscn6859

Dscn6862

Dscn6868

Dscn6869

Dscn6881

Dscn6898

Dscn6900

Dscn6905