Pensionister Arrangementer

Fraktion 4 på en fængslende udflugt...

'Inde på anstalten sad der en morder. Det vil sige, han havde ikke slået nogen ihjel. Men apparatet, der blev stillet op for ham for at få ham til at sige noget til sit forsvar var for stor og for trist. Så han gad ikke sige noget – og så blev han puttet i æsken. Og det var det bedste, han havde oplevet – fred og ro og det hele gratis' (Storm P's monolog 'HNF Nok – lige undsluppet').

Med dette citat i tankerne blev vi  - 2x40 pensionister mødt af pensionerede fængselsbetjente på Vestre Fængsels Museum. Deres anekdoter tydeliggjorde dog, at det ikke er helt så enkelt at være buret inde, som Storm P.s person gør det til...

Vi fik historien om det københavnske fængselsvæsen fra 1662 til i dag. Vi hørte om tidlige tiders pryglestraffe i fænglset. Vi så de forskellige flugtredskaber, som de indsatte med stor fantasi havde fremstillet. Vi så de ulovlige skarpe genstande, en del fanger brugte til selvbeskadigelse. Dette kunne medføre en indlæggelse på hospitalsafdeligen med bedre vilkår eller en befrielse fra et ubærligt liv. Vi så en stor udstilling af legetøj, som er fremstillet af indsatte.

De mange anekdoter gjorde indtryk. Blandt andet medførte barnemorderens, Dagmar Overbyes alias Englemagerskens mange børnedrab, at politikerne fandt ud af, at ulykkelige kvinder, der var 'kommet galt af sted', ofte med en rigmand og som måske så sig nødsaget til at skjule deres nyfødte hos Dagmar Overbye – måske skulle have bedre vilkår.

Efter besøg i de værste fængselsceller i kælderen – fik fraktion 4 bevilget 'udgang' og vandrede derfor disciplineret ned gennem Enghavevej til Tove Ditlevsens 'Mindehave' til en solid frokost.

Alle nåede frem – ingen stak af....

Fængslende forårshilsener -

Finn Gunst - 25.april 2017.

PS. Muséet er åbent tirsdage 12.30 til 16.00/7255 5067

  Dscn9455

 

Dscn9463

 

Dscn9453

 

Dscn9468

 

Dscn9465

 

Dscn9472