Pensionister Arrangementer

Muséet for Søfart i Helsingør

Fraktion 4 til søs
”I landsmænd her, som gerne vil nå op
på vor samfunds stiges allerhøjeste top,
flyd med, men hold jer i enhver forstand
til stadighed og altid fra det dybe vand.
(Kor: Til stadighed og altid fra det dybe vand).
Stå aldrig til søs! Lad de andre stå!
I får stribevis af kors og bånd og stjerner på!
(Kor: Stå aldrig til søs! Lad de andre stå!
I får stribevis af kors og bånd og stjerner på!)”

(Admiralens vise fra operetten ”Den gode fregat Pinafore”)

30 pensionister fra Ballerups fraktion 4 mødtes forleden ved indgangen til M/S Muséet for Søfart i Helsingør, hvor holdningen til 'admiralens vise' var præget af ironi og kritik af admiralens pinlige flyden-med....

Den efterfølgende rundvisning foregik i dybt (!) spændende nye lokaler under jorden i Helsingør Værfts 150 meter lange tørdok. Museet blev her i vinter kåret som verdens flotteste. Den danske tegnestue Bjarke Ingels Group har stået for byggeriet.

Museumsinspektør Thorbjørn Thaarup guidede gruppen om bord i 'alle tiders skibe' med skibsmodeller, der i montren under sig havde de varer, skibet sejlede med. Vi blev kyndige i skibsnavigation og oplevede bovsprydenes æggende kvindefigurer, der skulle lede søfolkene sikkert gennem farvandenes udfordringer. Der står kvinder bag en hel del... På et 400 m langt Maersk Containerskib lignede galeonsfiguren nu nok så meget dansen omkring guldkalven.

Der var udstillet anekdoter om danske dramatiske skibsforlis blandt andet Hans Hedtoft, der på mystisk vis forsvandt ved Grønland. Skibsdramaerne  fra Anden Verdenskrig bød på torpedoangreb – med en voldsom lydside.

Og når en sømand går i land, så ved man nok, hvad der kan ske: De gamle tatoveringspenne lå frit fremme, øllet kunne flyde i stride strømme, og der var langt hjem til mor. Gribende var også en antik 'selfie' -  et maleri forestillende overklassekvinder, der sidder og nipper til den kakao, sømænd formåede at bringe i land. Der står mænd bag en hel del...

Museet fortjener god tid.

Finn Gunst

Billeder fra dagen:

Helsingør_1        Helsingør_2        Helsingør_3