Pensionister Arrangementer

2015 Tøjhusmuséet

Fraktion 4 på barrikaderne

I uge 44 havde Tøjhusmuseet kaldt til et kanon-godt foredrag om det Herrens år 1864. En ung historiestuderende gennemgik  vidende, veloplagt og humoristisk 'slagets gang'. Museet rungede af den unge mands sjældne anekdoter blandt andet om den unge danske mand, der sprang op fra sit skjul og fandt en prøjsisk fane, der var dybt begravet i mudderet, flåede den op – og knækkede den underarmstykke flagstang i stykker mod sit velholdte soldaterlår. Hvad man ikke har i geværet – har man i låret....

Vi fik også fortalt om prøjsernes rimelige tilbud om lempelige danske landafståelser efter nederlaget,  tilbud som danskerne af en eller anden grund afslog. I den sammenhæng skal det dog medtænkes, at den danske politiske logik var en mangelvare før, under og efter krigen, som også beskrevet i Tom Buk Swientys 2 bøger. Læs dem !!!

Efter nederlaget hed det fra en del politikere: ”Hvad udadtil tabes skal indadtil vindes” - og dermed opstod blandt andet højskolebevægelsen.

Der stod altså skolelærere bag reparations-danmark – en kendsgerning en del af vore dages politikere ikke bør glemme !!!

Således opløftede entrede  fraktion 4  broen over Frederiksholms Kanal – for at nyde ydmyge landgangsbrød og gyldent gravøl i Kanal-Caféen

Finn Gunst

PS. Ole Bornedals '1864' havde vores rundviser været konsulent på. På et spørgsmål om, hvad han mente om serien, medgav han instruktørens kompetencer på det visionære og fiktive felt, men savnede ellers den dramatiske vinkel – indtil videre....Den vurdering startede en del intern snak i fraktion 4-gruppen, gående på, at der var bjerge af dramatik i serien – både på datids- og nutidsplanet.

Billeder fra dagen:

Billede 1    Billede 2    Billede 3    Billede 4